gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 1070И тази година община Любимец, съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва гр. Свиленград, организира възпоменателно тържество по повод 63-годишнината от подвига на тримата граничари Георги Стоименов, Стоил Косовски и Асен Илиев, загинали в престрелка с нарушители на държавната граница. Мероприятието се проведе на 28 март в центъра на с. Вълче поле. Поводът бе уважен от офицери и сержанти от резерва, водени от Генерал-майор Стефан Ангелов, настоящи и бивши служители на Гранична полиция, интернет-форума „Граничарите на България“, представители от трите гранични общини Любимец, Ивайловград и Свиленград, граждани. Един от специалните гости бе ор подполковник Георги Нанков – първият началник на заставата в с. Вълче поле след разстрела на момчетата.

Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, който е и подполковник от резерва, изнесе слово по повод годишнината от събитието. В него той отправи благодарност към работата на сега действащия състав на Гранична полиция.

По време на възпоменателното мероприятие полковник Павел Станев - Председател на СОСЗР връчи почетни грамоти на г-н Анастасов, на Хр. Желев – зам.кмет на общината, на кметския наместник на с. В. Поле Георги Янакиев и всички, които имат отношение към организацията на честването.

След официалната церемония всички паднаха на колене и с едноминутно мълчание почетоха паметта на младите момчета. Всеки един от присъстващите положи цветя пред паметника, построен в тяхна чест през 1982 г. в центъра на селото и отдаде заслужена почит.

В своето приветствие към гостите Генерал-майор Стефан Ангелов лично поздрави Кмета на Любимец за организацията и подготовката на панихидата, както и факта, че не е допуснал една от най-почитаните дати в българската гранична история – 31 март, да бъде забравена. 

 

Снимки от възпоменанието

 

Кратък репортаж от мероприятието