gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 4352На 24 август, в обновения двор на Специализираната болница, шофьори от администрацията получиха ключовете на два нови пикапа „Toyota Hilux“, багер „Hidromek“ и трактор „Deutz-Fahr“ с прикачен инвентар. На организирана церемония, Кмета Анастасов  връчи документите на машините, представи техните показатели и изрази задоволството си от факта, че класната техника ще бъде от полза на стопаните в региона. Модерните придобивки са закупени със средства по проект „Съвместни модели на стратегии с цел редуциране на разходите за дейностите в селските райони“, финансиран по оперативна програма за Европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007 - 2013. Машините ще бъдат изключително полезни в работата на администрацията и в полза на земеделските производители.

Общата стойност на този проект е 3 377 584,44 евро, а в изпълнението му участват девет партньора. Пет са от гръцка страна и четири от българска, един от които е Община Любимец.  

Предвиденият по проекта бюджет за Любимец е 513 000 евро. Освен закупената нова селскостопанска техника, полезни за производителите са и осемте агрометеорологични станции. Те са с едни от най-добрите параметри не само на Балканите, но и в Европа. Три от станциите са разположени около града, а останалите пет в селата: Г. Добрево, Белица, Малко градище, Оряхово и Васково. Основната им задача е да подават специализирана информация на агрономите и земеделските стопани от района.

Всяка от агрометеорологичните станции е оборудвана със сензори, които отчитат различни параметри на околната среда - температура и относителна влажност на въздуха, измерване на сняг, дъжд, градушка, температура и влажност на почвата, листно навлажняване, слънчева радиация, продължителност на слънчевото греене, посока и скорост на вятъра, атмосферно налягане и глобална радиация. Оборудването включва и специализиран софтуер, представляващ система за вземане на решения, която улеснява земеделските производители. Всеки един от фермерите, посредством направена регистрация и дадено ниво на достъп,  може да следи онлайн в реално време агрометеорологичните условия на терените си, да получава прогнози за рисковете от заболявания по културите, управление на напояването, критични стойности и съвети за третиране с пестициди и др. Доставено е и оборудване за лаборатория за анализ на почвата. Всичко това дава възможност на земеделците да намалят разходите по отглеждането на своята продукция, да ограничат вредите върху околната среда и в същото време да увеличат продуктивността.

В рамките на проекта в сградата на Общинска администрация Любимец бе създаден информационен център за земеделски производители, желаещи да получат повече информация за системата и възможностите, които тя предоставя.

 

Снимки от церемонията