gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 7673Тази година Здравко Коджеманов /15 години/ и Йордан Тошев /22 години/ от Любимец извадиха богоявленския кръст от казаните със светена вода в църквата „Свето Успение Богородично“. Претендентите бяха доста, но преди ритуала Отец Трифон обяви, че право да участват имат хора, получили Свето кръщение и помоли всички останали да се оттеглят. Най-ловки се оказаха двете млади момчета, които едновременно хванаха кръста. И двамата са дебютанти и досега не са се включвали в ритуала.  След като мина церемонията по ваденето на Христовия символ от водата, те посетиха различни институции и домове с дървеното разпятие да благословят за здраве, мир и благоденствие.

По съвсем различен начин премина ритуалът в с. Лозен. Тържественият водосвет, освещаване на българското знаме и ритуалът по хвърлянето на кръста се извърши на новоизградения брод на р. Лозенска от отец Януарий.IMG 7712

Претендентите да извадят християнския символ бяха общо четири млади момчета, които не се уплашиха от ледените води на реката и студеното време. След кратко търсене и борба с останалите желаещи, Иван Мирчев /21 години/ от с. Лозен успя да го вземе.

 

По покана на Кмета на селото Христо Янъков на церемонията присъстваха Заместник кмета г-н Ил. Илиев и Секретаря на общината г-н Хр. Христозов.

На 6 януари православната църква чества един от най-тържествените християнски празници – Богоявление, или Кръщение Господне, наричан още Йордановден. Това е третият по значимост християнски празник през годината.

На този ден се ознаменува Светото кръщение на Исус Христос от св. Йоан Кръстител в река Йордан. Оттук произлиза и названието на празника. Това е денят, в който навсякъде, където има естествен водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, за да може водата да отмие лошото. Вярва се, че който успее да го извади, ще бъде честит и здрав през цялата година. След изваждането му се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете и всеки носи вкъщи от нея. Тя пази от болести и пречиства душата.

 

Снимки от ритуалите в Любимец и Лозен