gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 8262В първия ден на месец март, ученици от НУ „З. Стоянов“ посрещнаха Баба Марта. С много стихове, предания и легенди, те разказаха за традиционния български обичай за закичване с мартеници, изработването им, за символиката на обичая и др.

Уважавани гости на празника бяха Баба Марта и нейната внучка Иглика. Те слушаха и се радваха на изпълненията на децата, а после поздравиха всички за доброто представяне. Ученици, учители, родители и гости на празника бяха закичени с първомартенските символи, саморъчно изработени от възпитаниците на  училището.

С ритуално прескачане на огън, децата пресъздадоха уникалната българска традиция, символизираща здраве, дълголетие и благоденствие, а при влизане в класните стаи те получиха по парче питка.IMG 8351

Малко по-късно, ученици от училището гостуваха на Кмета на общината. Те го поздравиха с първия пролетен празник и му подариха мартеница с пожелание за здраве, успех и благополучие. Честитиха празника и на служителите в администрацията, и ги закичиха с бяло-червените символи.

 

Снимки от празника