gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

20160419Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, Народният представител и Председател на комисията по енергетика Делян Добрев и Областния управител Станислав Дечев официално откриха първите два санирани блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

На церемонията присъстваха управители на строителните фирми, Председателят на общински съвет Любимец Мария Станкова, Зам.областния управител Валентин Ангелов и инж.Сена Радева, която осъществяваше строителния надзор  на обектите. Тържеството се състоя на 18 април, пред напълно обновените блокове на ул. „Републиканска“ № 43 и „Гладстон“ № 2 в присъствието на живущите и много граждани.

„Удовлетворен съм, че успешно приключи работата по реновирането на двата блока в Любимец и успяхме да осигурим на хората топлина, уют и по-добра визия на жилищата. На всички семейства, пожелавам здраве и благополучие! Пазете новата жилищна сграда, за да й се радвате по-дълго време“ – призова Анастасов в своето изказване.

„Вижда се, че програмата работи, опровергавайки недоброжелателите, които твърдяха, че няма как да се случи, че ще караме хората да плащат или дори ще им вземем апартаментите. Освен, че блоковете са красиви и подобряват визията на града, друг ефект на програмата, е че разходите за отопление на домакинствата ще намалеят с минимум 50%.“ – каза г-н Добрев.

„Щастлив съм, че по брой на подписани договори с Българската банка за развитие, Област Хасково е сред първите в страната. Благодарение на добрата организация на общинската администрация и експедитивното подготвяне на необходимите документи, двата проекта на Любимец бяха сред първите двадесет в цялата страна. Резултата виждате сами!“ – допълни Станислав Дечев - Областен  управител на Хасково.

Последва ритуално прерязване на лента, съпроводено с пожелания за много здраве и успехи в бъдещи начинания.

Реалното изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Любимец, стартира през м. октомври миналата година. Освен цялостна изолация на фасадата, подменена бе дограмата на апартаментите, там където не отговаряше на изискванията, направи се хидро- и топло-изолация на покривите, обновиха се стълбищните клетки, подмени се осветлението на общите части, монтираха се нови противопожарни кранове и др. Инвестираните средства за двата жилищни блока са приблизително 2,6 млн. лв.

В обновените сгради живеят общо 137 домакинства, чийто апартаменти са санирани напълно безплатно, като финансирането е осигурено от държавата.

В момента администрацията подготвя проекти, свързани с благоустрояване на  междублоковите пространства не само на обновените блокове, но и на всички, които предстои да бъдат реновирани по втория етап на програмата. На този етап ще се извърши цялостно саниране на жилищни сгради с по-малко от 36 апартамента. Предвижда се да има ново озеленяване, беседки, подменена настилка и изграждане на паркоместа.

 

Снимки от откриването