gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 3675 „Годината е 1876, денят 20 април – една паметна дата в българската история. На този ден, преди 140 години, един народ се вдигна срещу цяла империя в името на едно – свободата.“ С тези думи бе открит състезателния формат „Аз обичам България“, посветен на 140 години от Априлското въстание. Той се проведе на 20 април в Зала „Любимец“, а основни организатори бяха СОУ «Желязко Терпешев» и НЧ „Братолюбие-1884“.

В състезанието взеха участие ученици от пети клас на гимназията, които  изнесоха урок по родолюбие, посветен на годишнината от най-масовото въоръжено въстание на българите в Османската империя.  

Чрез жребий, участниците бяха разделени на два отбора – „Радецки“ и „Бенковски“, а  форматът премина в четири кръга.

По време на оспорваната игра петокласниците демонстрираха знания за подготовката, избухването и хода на въстанието, за видните личности, отдали живота си в името на свободата на България и др.

Най-напрегната бе играта „Кутия – бомба“. В рамките на три минути, участниците трябваше да отговарят на поредица от въпроси, свързани с въстанието. При правилен отговор, състезателят бързаше да подаде кутията на следващия, за да не „избухне бомбата“ у него. Напрежението бе толкова голямо, че те не забелязаха провокацията на водещата, която често задаваше едни и същи въпроси.

Жури на състезателния формат бяха Сийка Метева и Жечка Тодорова - учители по история от гимназията, които съблюдаваха за точност, бързина и изчерпателност на отговорите. В края на надпреварата отбор „Радецки“ събра 19 точки, а отбор „Бенковски“ – 15.

Директорът на училището Мария Станкова поздрави всички участници за добрата подготовка и  представяне на отборите: „Въпреки че това е състезание, двата отбора доказаха, че са победители. Накарахте ни още веднъж да се почувстваме горди от героизма на участниците в Априлската епопея“. Организаторите бяха подготвили награди за всяко едно от децата. 

 

Снимки от състезанието