gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 0451

Мартин Димитров Вангелов е победителят в надпреварата за спасяване на християнския кръст от водите на р. Марица. След оспорвана надпревара между други осем мъже, той пръв хвана и целуна символа на Христовата вяра.

Мартин участва в съревнованието за първа година, защото досега нямаше навършени 18 години, но с усет и желание успя. „Много съм щастлив, че успях да се преборя за кръста. Това ми беше желание от миналата година, но не отговарях на част от условията. Пожелавам си да съм жив и здрав – аз и семейство ми!

Марти е син на миналогодишния победител в ритуала по хващането на кръста – Димитър Вангелов. Тогава баща му пожела следващия път победителят да бъде сина му, а Вангелов младши спази бащината заръка.

IMG 0416

След това всеки от участниците взе кръста и го целуна за здраве. Веселието и празничното настроение продължиха с хоро на брега на р.Марица, а отец Трифон поръси всеки от присъстващите със светена вода.

Традицията за големия християнски празник Богоявление и тази година бе спазена, като в ритуала по спасяването на кръста участваха само млади мъже - православни християни.

 

Снимки от празника