gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

Месец преди края на учебната година, ученици от началните училища „Христо Ботев”, НУ „Захари Стоянов” и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Малко градище премериха знания и опит в традиционно заключително състезание на Детска полицейска академия. На 25 април в двора на „Христо Ботев” отборите „Торнадо”, „Агенти 007” и „Орли” от четвъртите класове на учебните заведения се състезаваха в три различни етапа. Те отговаряха на въпроси, свързани с видовете полицаи, как трябва да реагират когато срещнат опасни непознати, какво е престъпление и наказание, нарко- престъпност, решаваха казуси, взети от реалния живот, как се пресича пешеходна пътека и др. Състезанието бе изцяло отборно, а освен да покажат какво знаят за правилното поведение на пътя или да предотвратяват насилие или агресивно поведение, идеята бе децата да се научат да общуват по между си, работят в екип, заедно да решават казуси, да мислят заедно и разрешават проблеми чрез думи, а не с насилие. Затова в трите кръга на състезанието участваха  по няколко деца от отбор, за да може всеки да изказва мнение и да дава предложение.

По време състезанието малчуганите имаха възможност да покажат какво са научили за  работата на полицая и как да реагират в различни житейски ситуации, от кого да търсят помощ и как да се предпазват, когато попаднат в опасни моменти.

Всеки отговор бе стриктно наблюдаван и оценяван от тричленно жури – Малина Славова Директор на сдружение "Шанс и закрила"-Хасково, Атанас Тинешев – полицейски инспектор и Таня Стоименова – Секретар МКБППМН.Трите отбора успяха да впечатлят журито не само с правилността на отговорите, но и с тяхната оригиналност.

В крайното класиране първо място взе отбор "Торнадо" от НУ "Христо Ботев", на второ място, с едно точка разлика, се класираха "Агенти 007" от НУ „Захари Стоянов”, а на трето - "Орли" от ОУ "Св.св. Кирил и Методий" - с. Малко Градище.

На достойно представилите се малки полицаи бяха раздадени дипломи за "Специален агент" за успешно завършен Випуск-2013г.

 

 

Този тип обучение на учениците се подкрепя и подпомага от Община Любимец. От своя страна тя се опитва да осигурява каквото е необходимо за нормалното протичане на курса на обучение. В края на състезанието Таня Стоименова – Секретар на местната комисия и представител от Общинска администрация, поздрави всички състезатели за успешното им представяне и подари на всеки отбор по една голяма торта, с която да запечатат сладките спомени от този ден.