gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

 

Учениците от IV „а“ клас от НУ “Захари Стоянов” показаха, че са открили богатството на книгите, тайнството и магията на българския текст. Пример за това бе третата книжка от поредицата „Остроумки“, която издадоха малчуганите с помощта на своя преподавател Христина Димитрова.

Презентацията на книжката бе на 25 юни, в библиотеката на местното читалище „Братолюбие“. На нея бяха поканени родители, начални учители, ученици, г-жа М. Александрова ст.експерт „Образование и култура“ към ОБА и др.

В началото г-жа Димитрова откри с думите: „Огън, с огън се пали. Ако нямаше желание и интерес у децата, нищо до този момент нямаше да се случи. Те сами даваха индикации, че имат желание и възможност да пишат. Аз ги провокирах още когато бяха във втори клас да започнат да развиват своето въображение и да открият в себе си един скрит талант, а имено да творят в рими. Дадох им идеята, а тя бе приета с възторг и огромно желание от децата. Така всички заедно стигнахме до третата си книга.“

Първоначално децата са започнали плахо и несигурно. Задавали са много въпроси на своята преподавателка, споделяли са идеи за писането и сюжета на разказите. Всичко това е било само в началото. Четейки поредицата се вижда как децата израстват в начина си на изразяване, как използват изразните средства, как представят героите и пресъздават отделни случки. През тези две години работа нито за миг те не са показали, че това ги отегчава или задължава. Сами са носили творбите си, дори се е получил момент на съревнование кой да измисли по- добра гатанка, стихотворение или разказ. Толкова се усъвършенства начина им на мислене и писане, че в „Остроумки 3“ децата дават повече воля на въображението си, пишат приказки с фантастичен сюжет, подготвят игрословици и кръстословици, а родителите с радост споделят, че не са помагали в творбите на децата си.

Всички бяха много щастливи от резултатите си и с гордост прочетоха някои от стихотворенията и гатанките си пред гостите на събитието. Във всеки един текст личеше очарованието и очерка на автора.

Книжката е изцяло илюстрирана с рисунки на текстописците Сребромир Димитров, Георги Катев, Тони Корцанова, Илияна Дойчева, Христина Деспинова, Христо Даскалов, Христо Чорлов, Анелия Дамянова и Мила Ценова, а Иван Расоков помагаше само с украсата на отделните страници. Дизайнът на кориците на изданието е на младата госпожица Ценова.

В края на представянето, г-жа Димитрова направи една приятна изненада на децата. Тя им прожектира филм, озаглавен „Пътуване през времето“, който включваше снимки на учениците от годините, през които са били заедно. Всички присъстващи станаха свидетели на забавните моменти по време на екскурзии, излети и забави на децата. За завършек г-жа Димитрова бе подбрала най-важният момент - връчването на сертификатите за завършено начално образование.

  Класният ръководител на четвъртокласниците изрази огромните си благодарности към децата, участвали в инициативата. Тя сподели, че искрено се надява те да продължават да бъдат единни и да творят, за да могат да създават още по-интересни неща.

Родители и ученици от своя страна също благодариха за неуморния труд на учителката, за знанията и добрината, с която ги е дарявала през годините.

 

 

Снимки и видеофайлове от презентацията.

Галерия