gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Певческата група от с. Вълче поле, водени от кметския наместник  Георги Янакиев, участва в Националния младежки тракийски събор „Илиева нива". Той бе организиран от Община Ивайловград и Съюза на тракийските дружества в България. Мероприятието бе на 1 юни 2013 г., и е във връзка с тържественото отбелязване на Деня на тракийското дете, 100 години от Балканските войни и 100 години от гибелта на хиляди невинни  българи от Източна и Западна Тракия, които биват варварски убити от турската войска. Самодейците от селото бяха официални гости на възпоменателните събития и се представиха отлично с няколко автентични песни, традиционни за техния регион. По традиция организатори на събитието бяха Община Ивайловград и Съюза на тракийските дружества.

Освен поднасяне на венци и цветя пред Мемориалния паметник и културната програма, за да отдадат почит на историческите събития, организаторите поканиха актьори от хасковския драматичен театър „Иван Димов", които изпълниха а стихове от Вазовата „Епопея на забравените". Със своето трогателно изпълнение актьорите успяха да върнат присъстващите в миналото и да развълнуват насъбралата се публика.

Бяха проведени и други културни събития: презентация, във връзка със 150 години от рождението на академик Любомир Милетич и 100 години от разорението на тракийските българи. Представени бяха и книгите „Балканската война" на академик Георги Марков, и „Етническото прочистване на българите в Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1923)" на член кореспондент Стоян Райчевски. Иван Гранитски – редактор, публицист и издател от издателство „Захарий Стоянов" представи авторите, техните книги и случките, които са провокирали написването им.

Кулминацията на тържественото мероприятие бе тържествена заря, в памет на загиналите.