gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

По повод Първи ноември – Деня на народните будители, в Любимец се проведоха серия от спортни и културни инициативи. Тази година празникът премина по малко по-нестандартен начин, като идеята на организаторите бе учениците не само да знаят кои са народните будители, да научават за тяхното свято дело, а чрез различни състезателни игри да спортуват и да се забавляват.

 

 

Съвременният радетел на българската духовност и култура НЧ „Братолюбие -1884“ организира на учениците от 1-ви до 4-ти клас от двете начални училища среща с двама известни български творци – детския писател Борислав Ганчев, известен като Борко Бърборко и Николай Арнаудов –български художник-карикатурист. Те се срещнаха с децата на 29 октомври в зала „Любимец“.  В началото на срещата секретарят на читалището- Евгения Стоянова представи на децата с няколко думи двамата творци. „Това са хора на духовността. Такива като тях са будителите на новото време. Чрез своето творчество те успяват да предизвикват емоция – добра или лоша, да обикнат или не даден герой.“ - завърши г-жа Стоянова.

 

 

 

Пръв се представи Борко Бърборко. Той прочете част от своите забавни стихотворения от различни книжки като „От зима да есен“, „Зорко супермен“, „Какъв да стана“, Ха познай“ и др.  Чете думички с разбъркан словоред и грешки-смешки, а децата отгатваха какво се крие зад тях и какви са всъщност. За да бъде още по-забавно зададе на малчуганите интересни гатанки, които те отгатнаха с лекота.

 След това учениците се включиха в литературното четене като те сами прочетоха пред присъстващите в залата няколко от стихчетата на писателя. Други показаха какво са научили в училище и декламираха различни стихотворения.

Николай Арнаудов се представи със своите карикатури. Той показа своите творения, които децата имаха възможност да разгледат отблизо още в началото на срещата. Разказа малко повече за това как се създават карикатури, че това са рисунки, които предизвикват насмешка и весело настроение  и им припомни, че трябва да внимават повече в часовете по изобразително изкуство, защото във всеки един от тях може да се крие талант на добър художник или бъдещ карикатурист.

След края на срещата децата имаха възможност да си закупят част от творчеството на двамата автори, а те обещаха отново да гостуват в нашия град.

 

Снимки от срещата