gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

58-годишният Никола В. Николов от кв. Гарата, гр. Свиленград  извади богоявленския кръст от казаните със светена вода в църквата „Свето Успение Богородично“ в Любимец. Претендентите за светинята не бяха много, но най-ловък се оказа вярващият човек от съседния град. От години Никола посещава храма в Любимец и участва в църковните служби и песнопения.  Той хваща свещения кръст за втори път, като тази година го прави за здравето на най-малкото си дете. След като мина церемонията по ваденето на Христовия символ от водата, той предаде дървеното рязпятие на няколко млади мъже от Любимец, също желаещи за хванат кръста.

Свидетели на християнския ритуал станаха доста любимчани, дошли в църквата  „Свето Успение Богородично“. Специален гост бе и Кметът на общината инж. Анастасов, който присъства на отслужването на Света божествена литургия и извършването на свещения ритуал.

На 6 януари православната църква чества един от най-тържествените християнски празници – Богоявление, или Кръщение Господне, наричан още Йордановден. Това е третият по значимост християнски празник през годината.

На този ден се ознаменува Светото кръщение на Исус Христос от св. Йоан Кръстител в река Йордан. Оттук произлиза и названието на празника. Това е денят, в който навсякъде, където има естествен водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, за да може водата да отмие лошото. Вярва се, че който успее да го извади, ще бъде честит и здрав през цялата година. След изваждането му се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете и всеки носи вкъщи от нея. Тя пази от болести и пречиства душата. 

Снимки от Светата божествена литургия