gerb 90

Електронни услуги

logo eservices


С интересна изложба и богата празнична програма СОУ „Ж. Терпешев“  отбеляза 70-та годишнина от създаването на гимназията в Любимец. На 30 октомври фоайето на НЧ „Братолюбие-1884“ се изпълни с настоящи и бивши учители, работили през годините в учебното заведение; възпитаници на гимназията от различни поколения; гости от администрацията и РИО гр. Хасково и др., дошли да уважат общоградския празник.

Изложбата включваше богат снимков материал на разрастването на училището през годините; на учители, преподавали в гимназията; на випуски, завършили средното си образование в Любимец и др. Впечатляващи бяха ситуирания макет на сградата на училището в сегашния му вид с прилежащите спортни терени към него и 3D изображения на различни културни и исторически забележителности от национално значение, изработени от ученици от клуб „Етнография“ към гимназията.

В очите на всеки един от присъстващите прозираше радост и приятни спомени за годините, прекарани в школото. Посетителите разпознаваха себе си или свой близък от изложените фотоси. Другият приятен момент бе личната среща на настоящи и бивши колеги, на завършили ученици с техни преподаватели и съвипускници от отминали времена.

След еуфорията от изложбата, гостите се отправиха в залата на читалището, за да бъдат част от концертната програма. Тържеството бе открито с кратък филм за гимназията, чийто кадри развълнуваха всички присъстващи. След това Директорът на СОУ „Ж. Терпешев“ г-жа Мария Станкова приветства присъстващите с „Добре дошли“ и представи част от историята на гимназията. „През всичките години на своята дейност Гимназията в Любимец има важна роля в духовния живот на града. Тя е център на просветна и културна дейност“  - каза в словото си директорката.

В концерта взеха участие самодейните колективи към местното читалище, чиито членове са настоящи и бивши възпитаници на училището. Тържеството завърши с поздравителни адреси от официалните гости Кмета на община Любимец Анастас Анастасов и Началника на РИО Хасково г-н Иван Панайотов. В приветствието си кметът каза: „Днешният празничен ден ми дава повод за  пореден път да засвидетелствам уважението си към всички учители, за техния нестихващ ентусиазъм, себеотдаване и търпение да възпитават децата ни, въпреки трудностите, с които се сблъскват ежедневно. Прекланям се пред стремежа им за изграждането на знаещи и можещи личности“. Той връчи на г-жа Станкова лаптоп, който да обезпечи часовете по ИК технологии в училището.

Кратка историческа справка за гимназията: В края на 19 век с цената на много усилия, дарения и доброволен труд, любимчани успяват да построят първото светско училище „Захари Стоянов”. Само няколко години след разорителната за България Първа световна война, Любимец гради ново училище – „Христо Ботев”, което приютява нарасналия приток от деца, желаещи да се учат. През 1926 г. е отворено Земеделското училище с двегодишен курс на обучение. Потокът от ученици обаче се увеличава ежегодно.

През 1935-37 година, за нуждите на прогимназията, е построена старата част на сградата, където днес се помещава СОУ „Желязко Терпешев”. На 14 януари 1937 г. новото училище е осветено тържествено от старозагорския митрополит Павел, под името „Княгиня Мария Луиза”. На празника присъстват Министъра на Народното Просвещение д-р Николай Николаев, много официални лица и гости. Изграждането на сградата на прогимназията е преломен момент за образованието в Любимец. Обществеността ясно осъзнава ползите от новото училище. Идеята за създаване на средно училище постепенно се оформя и съзрява. Обществеността на Любимец многократно отправя искания до Министерство на просвещението за откриване на гимназия, но без успех. Едва в края на 1944 г., със съдействието на министъра без портфейл в правителството на Кимон Георгиев – Добри Терпешев, се сбъдва мечтата на поколения любимчани да имат своя гимназия.

 Средно общообразователно училище „Желязко Терпешев” е открито на 18 декември 1944 г., с указ № 64 на Регентите на Царство България.

Радостта на всички е голяма, неописуема. Сформираният общоградски комитет с въодушевление поднася на гражданството подписка за събиране на помощ, която да послужи за първоначалното обзавеждане на новата гимназия. С голям ентусиазъм е събрана сумата от 540 хиляди лева, огромна за тежките следвоенни години. Христо Стефанов Шехтов от град Ямбол е първият директор на училището. Посрещнат е на гарата в Любимец от група ученици, които му поднасят букет хризантеми, ръководени от учителя по френски език Димчо Вангелов Христов от с. Горски извор. Той поема и организира издирването и записването на ученици от Любимец и околните села, учили до този момент в Харманли и Свиленград. Учители в новооткритата гимназия са още Атанас Тананов – преподавател по телесно възпитание, Илчо Георгиев –  география, Невена Недялкова – математика, Николина Петрова –естествена история и химия, Павлина Николова – руски език, Христина Иванова – технически предмети, Евдокия Разбойникова – философия, Кирил Стоянов – немски език.

С много усилия любимчани успяват да защитят правото на образование на своите деца, да създадат удобства и условия, в които те да се развиват. 

 Днес, СОУ „Желязко Терпешев” продължава традициите и подготвя образовани, добре мотивирани и уверени в своите възможности млади хора като прилага всички иновативни подходи в образователния процес. В училището се подготвят 500 ученици в общообразователни и професионални паралелки, в специалност „Автотранспортна техника”, с професия –  „Монтьор на транспортна техника”, ръководени от 37 висококвалифицирани педагогически специалисти. Училището разполага с много добра материално-техническа база за обучение и възпитание – 30 класни стаи, библиотека, училищни работилници, два компютърни кабинета, високоскоростен интернет, мултимедии, два физкултурни салона и спортна площадка. Волейболният клуб на гимназията оглавява челните места в областни и национални състезания. Нашите ученици се класират достойно на челните места на областните олимпиади по различните предмети. Талантливите ни художници и танцьори печелят призови места на международни конкурси. В училището успешно функционира Ученически училищен съвет, който ежегодно организира забави и благотворителни мероприятия, следващи принципа „Деца помагат на деца”. Предлагат се разнообразни форми за извънкласни занимания - единадесет клуба по проект „Успех”, в които учениците ежедневно рисуват, моделират, експериментират, влизат в ролите на журналисти и млади учени. От 2010 г. СОУ „Желязко Терпешев” е партньор на сдружение „Шанс и закрила” гр. Хасково и успешно участва в редица негови проекти за превенция на насилието сред децата. Училищното настоятелство работи активно с ръководството на училището в различните аспекти от училищния живот.

 

Филм, посветен на годишнината.

 

Изложба, посветена на годишнината. 

 

Община Любимец благодари за предоставените материали от СОУ "Ж. Терпешев"гр. Любимец