gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

                 

IMG 2723Гостуването на българския писател Владимир Зарев в Любимец се оказа истински празник на духа и културно обогатяване за желаещите да се запознаят с него отблизо. Поводът за посещението бе представяне на книгата  "Разруха", която в последните години се превърна в безспорен бестселър в България и чужбина. Срещата разговор с автора се проведе на 14 май, в зала „Любимец“ под патронажа на Кмета на общината и бе част от  празниците, посветени на 24 май – Деня на Славянската писменост и българската просвета и култура.

Добро впечатление на г-н Зарев направи присъствието на ученици от местната гимназия. Той не пропусна да отбележи този факт и заяви, че щом все още има млади хора, които се интересуват от книги, нацията и бъдещето на България не е загубено.  По време на срещата присъстващите задаваха въпроси за цялостното  творчество на писателя, съпоставяха творби, искаха повече подробности около трилогията „Битието”, „Изходът”, „Законът”, питаха дали се пише по-лесно за миналото или настоящето и др.

Спокойният тон и обаятелния изказ на твореца, предразположи за почти двучасова среща, в която авторът разказа за себе си, проследи част от творчеството си и сподели за новите проекти, по които работи в момента.

„В „Разруха” описвам как след демократичните промени 1989 година беше обезкръвена и ограбена България, как трудът на милиони хора беше окраден, обезсмислен и поруган. И най-важното – как бившата комунистическа номенклатура и репресивните служби се опитаха и успяха да превърнат политическата си власт в икономическа. Как умишлено и престъпно бяха парализирани, а сетне и корумпирани полицията и съдебната власт, т.е. беше унижена и подкупена имунната система на всяка държавност, а също и как умният, интелигентен и най-важното честен човек у нас, започна да се отъждествява с глупака, а мошеникът, отявленият негодник и престъпник бе осветен от прожектора на медийното внимание и се превърна в герой на нашето време.“ – каза авторът по време на срещата.IMG 2720

„От началото на годината работя върху новия си роман „Орлов мост“, който е опит да разкажа за протестите през зимата на 2013 година. Разбира се, аз не желая, пък и не мога да напиша политически роман, но ще се опитам да отговоря на мъчителния въпрос защо, все пак, у нас не успя да се случи, да се осъществи гражданското общество.“- допълни още той.

Владимир Зарев е издал 16 книги, между които трилогията „Битието”, „Изходът”, „Законът” и романите: „Разруха”, „Светове”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Лето 1850”, „Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката”. Романът „Разруха” бе издаден от престижното немско издателство “Кипенхойер и Вич” и според радио „Дойче Веле” е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език.

Авторът бе придружен от Петър Ангелов – български писател и художник, който също задаваше въпроси за книгата. В края на срещата двамата творци получиха бутилка вино от региона и книгата „Читалище Братолюбие- моя любов и моя надежда“.