gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 7837„Обичам България и в България искам да умра“ казва великия български поет, символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно- одринска революционна организация - Пейо Яворов, след като разбира, че ще остане завинаги сляп. Силният цитат бе част от вълнуващия и емоционален разказ на Тодор Иванов, Председател на Фондация „Яворов“ в гр. Чирпан, за един от най-видните поети на ХХ век. Иванов, заедно с Илияна Начева и Златина Колева, уредници на Къща музей „Пейо К. Яворов“ бяха в Любимец, за да представят документалния филм „Тя, Мина. Мина“.  Филм за чистата, красива и трагична любов между Пейо Яворов и Мария Тодорова - Мина. За своята любима той пише едни от най-брилянтните стихотворения в българската литература – "Две хубави очи", "Благовещение", "Ще бъдеш в бяло", пиесата "В полите на Витоша".

Поетът трепетно пази спомена за Мина до края на дните си, а безсмъртната им любов се е превърнала в легенда за поколения българи.

Културното събитие бе организирано на 10 февруари от НЧ „Братолюбие- 1884“, а поводът за гостуването бе отбелязването на 138-годишнина от рождението на автора на редица любовни стихотворения. Датата не бе избрана случайно, а именно денят, в който православните християни почитат Св. Харалампий  - Именният ден на Яворов.

Преди началото на филма, в пълната зала „Любимец“, любимчани се насладиха на нежното и лирично изпълнение на цигулка на местния талант Спаска Тодорова, след което  г-н Иванов, в своя завладяващ разказ, сподели в детайли как е преминал животът и делото на Яворов, от къде идва псевдонимът му, как се е запознал с Гоце Делчев и Гео Милев, за срещите му с Дора Габе и т.н.

Яворов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 г. с името Пейо Тотев Крачолов. Учи в Пловдив, работи като телеграфо-пощенец в различни селища.  След 1897 г. влиза в контакти с ВМОРО, като става редактор на редица техни издания. По-късно участва в четническото движение за освобождението на Македония и е един от сподвижниците на Гоце Делчев. В София Яворов е сътрудник и редактор на сп. „Мисъл” заедно с д-р Кръстев, Петко. П. Славейков и Петко. Ю. Тодоров.

Яворов работи като библиотекар, а по-късно и като драматург на Народния театър, пътува в чужбина за "усъвършенстване по литература" - в Нанси, Женева, Виена, Париж. Пейо Яворов е бил и първият кмет на град Неврокоп/днешен Гоце Делчев/ след Освобождението. След бурна и драматична връзка с Лора Каравелова, на 29 октомври 1914 г. поетът слага край на живота си.